E-sim & esim
Är E-sim framtidens simkort?
E-sim eller embedded sim som det står för är både något ganska gammalt och väldigt nytt. E-sim ÄR framtidens simkort, men vad är fördelarna och finns det nackdelar?
I konsumentvärlden är e-sim ganska nytt, för runt 8 år sedan dök det upp e-sim lite överallt ganska samtidigt som Apple släppte Apple Watch… Självklart har det funnits e-sim innan, det är ju bara det att när Apple börjar med något så brukar det snabbt ta fart. Ganska snart kom e-sim som standard i varenda premiumtelefon och det var ju en bra lösning på att slippa få plats med simkortshållare i alla klockor.
E-sim i klocka, så man slipper ta med mobilen på joggingrundan.
Det stora tanken med det minsta kortet
Grundtanken med e-sim är så mycket större än att det bara ska vara litet. Tanken med e-sim är att man ska kunna nyttja flera olika leverantörer samtidigt och kunna byta automatiskt beroende på tjänsteutbud och marknadserbjudande. Det påminner lite om de dosor som fanns på tiden när förval på fast telefoni var som hetast, beroende på vilket nummer du skulle ringa visste dosan med vilken förvalsoperatör du skulle använda och knappade in dennes prefix. Dosan uppdaterade sig själv varje dygn med aktuella marknadserbjudanden och vipps, så fick du en lägre telefonräkning.
Nu tycker kanske inte dagens operatörer att detta är en bra ide och tekniken är inte gjord för att det ska fungera på i våra konsument-mobilabonnemang.
Däremot, så kan detta fungera med IoT! För ett e-sim för IoT klarar att ha flera profiler samtidigt dvs. det är flera simkort i ett. och likt dualsim i din mobil kan man då ha en profil om man befinner sig i ett område och en annan om man åker över någon gräns och ett tredje om man nyttjar någon specifik tjänst som kanske bara en leverantör har. Smart!
Så vad är då utmaningarna med e-sim?
Jo konsumentprodukter som mobiler, surfplattor och klockor har alla en skärm där man kan mata in information och ibland en kamera som kan läsa QR koder. Det gör att det ganska enkelt går att programmera simkortets profil. En IoT enhet som kanske bara är en sensor på ett kretskort måste kunna kopplas upp, ofta lokalt med en dator för att ändra profil. Oftast så läggs e-sims profilen in redan vid produktion av prylen och är väldigt krånglig och ibland omöjlig att byta i efterhand. Inte så smart!
Eftersom jag påstod att e-sim är framtiden i inledningen så kommer såklart en lösning på detta. På ett webinar för ett par dagar sedan pratade en av de ledande simkortstillverkarna i Världen. De påstod att man antagligen innan detta året (2023) är slut kommer kunna rulla ut en ny standard e-sim där man kan “skjuta ut” programmeringen av e-sim likt man kan göra idag på Industrisim. Därmed kommer vi kunna se en helt ny marknad och rörelse ta fart inom IoT med e-sim.